Holmlia sportsklubbs historie :
40 år med Holmlia Sportsklubb

Noen innblikk i klubbens stolte historie 1982-2022 - Skrevet av Marius Park Pedersen. 

Først publisert på https://sportsklubben.holmliahistorie.no/


Den store innflyttingen til den nye «Holmliabyen» var kommet i gang for alvor, og behovet kom for å danne et eget idrettslag.

Det så blant andre Bjørn Trønnes og Tor Holdorf, og hjemme ved kjøkkenbordet til Tor så de første planene dagens lys sommeren og høsten 1982. Men planene møtte ingen umiddelbar entusiasme i de høyere organer innen Osloidretten. I Oslo idrettskrets mente man at det fantes nok av idrettslag i nærheten av Holmlia, som attpåtil hadde synkende medlemstall. Det måtte være mye bedre å bygge ut for eksempel Ljan IF og Hauketo IF, enn å starte opp en helt ny klubb var synspunktene man møtte den gang. Men initiativtakerne så lengre, og mente at Holmlia behøvde sin egen klubb. Til tross for den ganske klare motstanden innkalte de til stiftelsesmøte.

På dette møte deltok 50 personer og Holmlia Idrettsforening ble foreslått som navn. Det ville være for likt Hauketo mente noen. Det var da Tore Fjeld foreslo sportsklubb og det ble vedtatt. De trodde at klubben skulle vokse til cirka 500 medlemmer i løpet av sommeren 1983. Det tok imidlertid litt lenger tid men rekrutteringen var upåklagelig.

Holmlia Sportsklubb ble stiftet den 7.oktober 1982 med Bjørn Trønnes som første formann. 
Picture
Bjørn Trønnes, klubbens første formann. Faksimile Arbeiderbladet oktober 1982

I et intervju i Arbeiderbladet får vi innblikk i klubbens pionertid. Bjørn er foroverlent og har et klart mål: «Vi skal ut i løypa og inn på banen». «Vi kjører igang med fotball, ski og håndball. Følger opp med svømming når den nye hallen er ferdig. Så får vi se om ikke Holmlia Sportsklubb utvikler seg til en livsdyktig plugg om ikke så lenge» sier en forsiktig optimistisk formann til avisen den gang.

Bjørn Trønnes sier i et nytt intervju høsten 1982 at trenere er svært viktig for rekrutteringen. «Vi skal forsøke å vise oss fram der det er mulig slik at de som vil, uansett alder og sportsinteresse kan bli medlem, 5-7 åringene, de eldre, trimmere og mosjonister er like viktige som aktive idrettsutøvere» sier formannen. På denne tiden var svømmehallen under bygging.

Det har vært mange idretter innom klubben. I begynnelsen var det fotball, ski, turn og volleyball. Noen varte ikke så lenge, mens noen ble store med imponerende resultater.

Aerobic, turn og svømming
I 1983 startet Torunn Johansen aerobicgruppe som fikk stor interesse. På kort tid ble partiet fulltegnet. De startet deretter turngruppe ledet av Inger Aarhaug. De holdt til på Hallagerbakken skole frem til fjellhallen sto ferdig. «Jeg husker vi måtte bære matter og stereoanlegg til og fra skolen. Det var krevende men en fin tid å se tilbake til!», forteller Torunn. Etter hvert ble det også opprettet en barneturngruppe. Det var også et tilbud om voksentrim som Tomm Walderstrøm tok ansvaret for.

På denne tiden var det mange barn på Holmlia, flere enn i dag. Det var foreldredrevet og frivillig innsats også den gang. Da den nye svømmehallen ble offisielt åpnet 12.september 1983 var det selvsagt en stor begivenhet for svømmegruppen som ble startet og ledet av Inger Wiersholm Karlsen.

I Nordstrand Østre Aker Blad 27.januar 1984 sier formann Trønnes at det er stor interesse for svømming. Skigruppe er opprettet men ikke nok frivillige til de forskjellige vervene. «Vi satser på et fint idrettsmiljø på Holmlia i likhet med våre nabokretser.» sier Trønnes og fortsetter: «Vi vil legge mest vekt på de yngste i alle grupper, for da tror jeg vi vil få et flott miljø om noen år. Noen tusen unge og eldre i en ny bydel fikk mulighet til å være med på noe som gir samhørighet og tilhørighet på et nytt sted.» forklarer Trønnes til avisen.

Håndball
Håndballgruppen ble også etablert i 1983, først ved et interimsstyre ved Thor Nilsson. Håndballinteressen vokste raskt. Egil Vindorum forteller: «Det var en fantastisk tid med Holmlia håndball. Vi startet med 2 jentelag, fortsatte med guttehåndball 5-6 åringer og da jeg sluttet var det 17 lag! Det var mye jobb til tider med hallvakter, kioskvakter og trenere. Omtrent hele styret måtte trå til som trenere en periode.»
En morsom historie: «Jeg husker vi skulle spille kamp med G-8 med gutter 5-8 år på Haugerud Cup. Vi spilte på utebane i flott vær. Vi skulle spille kamp og oppdaget plutselig at vi manglet to spillere. Jeg så meg rundt og får øye på dem ved siden av banen leke med lekebiler! Det kom muntre kommentarer fra både dommer og tilskuere. Ja, de var kanskje fortsatt litt små», ler Egil som var trener for dette guttelaget. Det hører med til historien at med litt prat og motivering ble de med på nytt.

Trond Berglund som var kasserer og leder av håndballgruppen i perioden 1987-1996 forteller: «Vi må huske på hvor mye dugnadsarbeid det var for å skaffe inntekter til klubben. I 1992 var det 200 frivillige fra HSK som hadde distribuert 60 000 brosjyrer for Bårdar danseinstitutt i Oslo, for så å oppleve at de nektet å betale for seg. Det løste seg heldigvis til slutt. Dugnad er viktig hvor det er fokus på foreldrestyrt og frivillig arbeid. Det har vært en fantastisk innsats i Holmlia Sportsklubb. Jeg husker tilbake på denne tiden med stor glede!»
Picture
Håndball ble raskt populært på Holmlia. Foto ca. 1988 utlånt av Trond Berglund

Flotte arrangementer
Det var mye aktivitet i Holmlia Sportsklubb på 1980- og 1990-tallet. Blant annet ble det arrangert «Åpen idrettshall». Dette var et gratis lavterskeltilbud som ble lagt merke til langt utover Holmlia. Det ble også arrangert flere skirenn. Det første skirennet i 1984 hadde stor oppslutning hvor det var påmeldt 160 deltagere i alderen 2-15 år. I tillegg til aldersbestemte klasser var det også familieløp og et spennende rebusløp.
Picture
Skirenn i Lusetjerndalen 1988 - Foto Tone Bjerved

Klubben arrangerte også «Holmlia-løpet» som ble populært. Løpene startet i 1990 og hadde sin glansperiode frem til 1996. Etter mange års pause gjenoppsto løpene i 2007 for så å bli nedlagt i 2009.
Utlånssentralen ble også raskt populær. «Vi samlet inn brukt utstyr, ski og skøyter med mer. Den første dagen vi skulle etablere dette kom det tilfeldigvis noen forbi og lurte på hva vi drev med. De ville gjerne låne utstyr. Det var interesse fra dag én!» forteller tidligere formann Egil Vindorum. Det ble også arrangert artige auksjoner som ble en kjærkommen ekstrainntekt til klubben.
Picture
Utlånssentralen i 2009 - Foto: Øistein Flaten

Innebandy

Innebandy på Holmlia ble en veldig populær aktivitet i gymtimene på ungdomsskolen etter at skolen åpnet høsten 1984. Fra 1985 ble det også  gitt tilbud gjennom gjennom Barnas- og ungdommens idrettskoler (BUIS) om trening i hallen etter skoletid fram til kl. 16.00. Fra 1985 ble det arrangert både Oslomesterskap og Norgesmesterskap i innebandy for barn- og ungdomsskoler i hallen. Dette økte selvfølgelig interessen ytterligere. Holmlia skole ble også skolemestere flere år. Oslo bandykrets opprettet en innebandyavdeling i 1990 med klart mål om å få satt i gang seriespill i innebandy.

Etter stort press fra elevene, og de som hadde gått ut av skolen våren 1990, ble innebandygruppa opprettet samme høst med Ivar Nordberg som leder og Marius Foss som kasserer. I 1991 kom også Tore Helseth til som ekstra "voksenhjelp". Tore og Ivar fungerte som trenere og lagledere av gruppa. Det ble ganske raskt enighet om å melde gruppa inn i HSK. Holmlia ble en av de ledende innebandyklubbene i Norge.

I november 1992 var det duket for de første landskampene i innebandy på norsk jord. Holmlia innebandygruppe var representert med tre spillere; Than Dinh, David Haugen og Dagfinn Ringås. For Holmlia ble dette helt spesielt da en av kampene ble spilt i "løvenes hule", Holmlia Idrettshall!
Picture

Innebandylaget 1992 - Foto utlånt av Ivar Nordberg



Ivar Nordberg forteller:  «1993 fikk vi Peter (Pekka) Lindstrøm, tidligere landslagsspiller for Finland, som trener for gruppa. Dette økte selvfølgelig interessen ytterligere. I starten var det bare gutter med i gruppa, men mange jenter var også innebandyinteressert.»

Damelaget ledet av trener Roger Haraldsen ble Norgesmestre i 2000/2001 sesongen og tok klubbens første kongepokal! På laget hadde de kanskje verdens beste innebandyspiller Helena "Myggan" Lindberg. Hun ble kåret til årets spiller i eliteserien, ble toppscorer og spilte på det svenske landslaget. Holmlia hadde også tre spillere på det norske landslaget som var med i VM i Latvia i mai 2001: Tone Grønmo, Beate Olsen og Linda Andersen.

Holmlia innebandys meritter er imponerende: 5 kongepokaler for damer. Holmlia vant NM finalen i 1995 for menn. Klubben har deltatt og vunnet eliteserien både på kvinne- og herresiden. Det er også en rekke innebandyspillere fra Holmlia som har flere enn 25 landskamper. Vi er også stolte av «Electric Lions» som er klubbens el-innebandy tilbud for funksjonshemmede.
Årets idrettslag
Holmlia Sportsklubb ble kåret til årets idrettslag i 1995. Hedersprisen fikk klubben for sin positive innsats for lokalsamfunnet, både for medlemmer og ikke-medlemmer. Klubbens totale tilbud gjennom gruppene, «Åpen Idrettshall» og Holmlialøpet, gjorde den et trygt samlingspunkt i nærmiljøet.

Fotball
Den 29.august 1999 arrangerte fotballgruppen i Holmlia Sportsklubb konsert med parolen «Holmlia mot rasisme og ungdomsvold». Her deltok artister som blant andre D'Sound, Multicide med flere. Tidligere daglig leder Ove Bevolden forteller at dette var forløperen til «Vær Stolt festivalen» som startet i 2007.

Fotballgruppen har alltid vært den største gruppen i Holmlia Sportsklubb. Klubben har utviklet et stort antall spillere som har blitt både Tippeliga- Premier League- Serie A- og landslagsspillere. I 2002 fikk Holmlia Fotball, blant syv andre klubber, utmerkelse fra UEFA for sitt fremragende antirasistiske arbeid. Prisen ble utdelt av UEFA-president Lennart Johansson.  I 2011 ble det nesten cupbombe på Lusetjern kunstgressbane da Holmlia Fotball tapte 0-1 mot Stabæk i 1.runde av NM cupen.

Holmlia ble historiske da de rykket opp til 3. divisjon i 2008. Da het trenertrioen Per Utne, Steinar Mørk og Nizo Demirez. Sistnevnte hadde vært trener hele veien fra 7. divisjon.


Nizo Demirez forteller: «Jeg husker spesielt under en kamp mot Bærum da vi tapte 2-1. Alle trodde at det ikke skulle bli opprykk det året men jeg tok ordet og sa: -Gutta vi har 6 kamper igjen - vinner vi alle så rykker vi opp! Vi sverget der og da at vi skulle vinne 6 av 6. Det gjorde vi og rykket opp til 3. div. Den tiden husker jeg godt. Jeg slet mye med å finne spillere til bortekamper. Hentet dem fra jobben, kjørte tilbake etter kampen. Hadde veldig lange dager, men det var verdt det! Jeg elsket fotball og elsket å gjøre dette for unge- og seniorfotballen. Hjertet mitt banker for fotball og for Holmlia.»

«Pep-talken» til Nizo skulle vise seg å være magisk også senere. Det var en veldig viktig kamp mot Nordstrand for juniorlaget hvor sønnen Abdullah Demirez var trener og Nizo hjalp til. Det var fulle tribuner og publikum forventet en klar seier. Kampen startet på verste tenkelige måte med forsvarstabber en etter en. Nizo mimrer tilbake: «I pausen ligger vi under 1-5, Abdullah sønderknust og spillerne var helt nede. I garderoben tok jeg ordet igjen og sa til gutta: Vi er mye bedre enn dem, vi må vinne denne kampen for Holmlia og de folka der ute! I 2.omgang kjørte vi over Nordstrand og vant kampen 6-5. Etter sesongslutt rykket vi opp til interkrets (2013 red.anm.) og ble kretsmester for første gang i HSK sin historie.»
 
En annen flott meritt er Jenter 13 år som vant Norway Cup i år 2000 som første lag i klubbens historie. I Aftenposten i 2017 kan vi lese følgende: «Holmlia er en talentfabrikk av de sjeldne. Ingrid Schjelderup skulle gjerne hatt med seg flere av jentene. Hun vet at hjemstedet har hatt et dårlig rykte i ordskiftet i Norge. Selv mener hun oppveksten var så trygg som den kunne bli, med bilfri vei til skole og trening og et veldig godt idrettsmiljø.» Ingrid Schjelderup fra Holmlia er fotballspilleren på damesiden som har gått helt til topps. Fra Holmlia byttet hun til Kolbotndrakt som 14-åring. Hun har spilt for Vålerenga, Stabæk og Eskilstuna. Schjelderup debuterte for det norske A-landslaget i mars 2009 mot Danmark under Algarve Cup. Hun ble 14. mai 2015 tatt ut i den norske troppen til VM i fotball for kvinner 2015. 
Picture

Holmlia Fotball klar for 3.divisjon i 2008



Dans og ballett
3. desember 2009 ble den nye gruppen Dans og Ballett tatt opp i Holmlia Sportsklubb. I begynnelsen holdt de til i samlingssalen på Hallagerbakken skole, Toppåsen skole og fikk låne dansesal ved Bjørnholt skole. Nå holder de til i Holmliahallen. Dengang var det de pensjonerte danserne Igor Ivanov og Anette Bjerkelund fra Den Norske Opera som ledet dansetreningene. De underviste til  daglig ved Operaens ballettskole for barn. I dag er undervisningen utvidet. Det er ballett, kreativ barnedans, jazz, hip hop og breakdance.

I dag har Holmlia Sportsklubb følgende idretter: Fotball, håndball, innebandy, turn, dans og ballett, kampsport, boksing og fekting. Det er også tilbud om bordtennis for barn på enkelte dager.
Picture

Utviklingen av idrettsparken
I 1992 bygget klubben ny fotballbane i Lusetjerndalen. Det sto klart i til 10-års feiringen. Tidligere leder i Holmlia Sportsklubb Roar Eilertsen skrev den gang: «Interessen for fotball har økt de siste årene. HSK disponerer kun grusbanen ved ungdomsskolen og har begrenset adgang til banen på Hallagerjordet. Etter min mening er dette et være eller ikke være for fotballgruppa å ta i bruk nye områder.»
Picture

Snart fotballbane i Lusetjerndalen, året er 1992 - Roar Eilertsen på befaring. Foto: HSK-Nytt nr.2-1992



De neste to store milepælene for klubben var å få anlegge kunstgressbane (2004 og oppgradering 2015) og bygge eget klubbhus (2008). Tidligere hadde klubben kontorer i andre etasje i «Holmliahallen». Klubbhuset var svært viktig for klubben å få på plass. Senere er det også blitt bygget nye fotballbaner på det gamle gartnerjordet syd i Holmliaparken (Holmlia 7'er 2012) og på den gamle grusbanen mellom Holmlia ungdomsskole og Lusetjern barneskole (Holmlia 7'er Lusetjern 2017). 
Picture

Holmlia Sportsklubb 2022 - Foto: Marius Park Pedersen



En stor takk til alle!
Det har vært mange innom Holmlia Sportsklubb gjennom årene. Ledere, trenere, ildsjeler, utøvere og engasjerte foresatte. Klubben har også dyrket frem talenter til landslag i ulike idretter. I dag har klubben cirka 1250 medlemmer (april 2022).

Det er nå 40 år siden klubben ble startet. Vi kan være stolte over mangfoldet, engasjementet, dugnadsånden og idrettsgleden alle har bidratt og fortsatt bidrar med.

Gratulerer Holmlia Sportsklubb!
Picture





«Holmlia Sportsklubb har vært positivt for Holmlia og for vår eksponering utad» Ivar Nordberg

«Det var en fin måte å komme inn i lokalsamfunnet på. Holmlia Sportsklubb var verdifull for meg.» Egil Vindorum

«Dugnadsånden var upåklagelig! Jeg ser tilbake på en flott tid med stor glede!» Trond Berglund

«Her har jeg fått mange livsvarige vennskap. Dette er hva idretten kan gjøre!» Jon Terje Sandnes


«Hjertet mitt banker for fotball og for Holmlia.» Nizo Demirez


Klubbens logo

Klubbens logo var ganske annerledes før i tiden. Det var innebandygruppen som fikk gjennom den nye logoen med et løvehode. Løvene fra Holmlia skulle fremstå som sterke og sultne!  Logoen var designet av Franck Bjaanes og den ble tatt i bruk ca. 1997.

Gammel Logo

Picture

Ny flott logo

Picture



Holmlia Sportsklubbs historie gjennom 40 år!

Holmlias lokalhistoriker Marius Park Pedersen har hjulpet oss å samle sammen mange deler av sportsklubbens historie gjennom årene. Les hans flotte artikkel og fine  minner i bilder !

Les artikkelen her, eller last ned heftet "40 år med Holmlia Sportsklubb"